Morske cvetke

Kljub vse boljši ekološki ozaveščenosti ljudi je rešitev problema s plastiko trdovraten in sila zapleten proces, saj potrebuje angažiranost vseh Zemljanov. Ti odpadki, ki po nesreči ali iz malomarnosti zaidejo v morje, tam tudi ostanejo, rušijo pa krhka ravnovesja morskih ekosistemov. Naivneži bi morda rekli, da rešitvi gledamo v oči – pospravimo vsa ta nastala plastična otočja in oceani bodo lahko splet zadihali. Vendar pa se nam pri tem izmuzne vsa plastična juha, ki je zaradi majhnosti delcev ne moremo preprosto odstraniti iz morja, medtem pa je že postala jed na jedilniku številnih rib in drugih vodnih prebivalcev.

National-Geographic_Jellyfish

Ko boste v letošnjem poletju brezkrbno razdajali brezdelju na kakšni plaži, verjetno ne boste pomislili, da so nedaleč od vas ribe pospravile zajtk, v katerega se je pritihotapila plastika. Ideja vas bo mogoče prešinila malo kasneje,  ko boste to ribo jedli za večerjo.

Odvisnost povprečnega potrošnika od uporabe plastičnih predmetov v vsakdanjem življenju ni nič kaj vzpodbudna. To sedaj vemo že vsi. Pomembno je, da že z majhnimi koraki to navado počasi, a vztrajno izkoreninimo. Pravzaprav gre za razvado, ki nas bo še veliko stala. Ne čakajmo na zakone, ki nam bodo prepovedovali uporabo plastenk, poskrbimo sami, da nam bo plastika zadnja izbira. Naravni materiali so navsezadnje takoj za našim hrbtom, samo obrniti se moramo znati dovolj hitro.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s